otrdiena, 2016. gada 20. decembris

DZIRDES IZMAIŅAS: SARUNA AR TUVU CILVĒKU

Kā palīdzēt tuviniekiem atrast nepieciešamo palīdzību

JŪS SPĒJAT TO MAINĪT

Dzirdes izmaiņas ietekmē ne tikai personu, kamtās radušās. Tās ietekmē arī tuviniekus, ģimenes locekļus un draugus. Negatīvās dzirdes izmaiņu sekas ir neizmērojamas: sākot no pastāvīgas neapmierinātības ar to, ka atkal un atkal jāatkārto sacītais, līdz pat sāpīgām izjūtām, vērojot, kā Jūsu tuvinieks norobežojas no apkārtējās pasaules.

Pārliecināt tuvinieku vērsties pēc palīdzības ir pirmais solis ceļā uz problēmas risinājumu, taču tas ne vienmēr ir viegli.Šajābrošūrā ir pieejami padomi par to, ko nedarīt un kā rīkoties, lai sāktu sarunu par šo tēmu.

APBRUŅOJIETIES AR PACIETĪBU!

Dzirdes pasliktināšanās, ja to atstāj bez ievērības, negatīvi ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti daudzās tās jomās. Dažreiz, pat to neapzinoties,Jūs palīdzat tuviniekam atlikt vēršanos pēc palīdzības.
Tāda rīcība kā sacītā atkārtošana vairākas reizes un citu teiktā “atstāstīšana” var kavēt Jūsu tuvinieku saprast, cik daudz informācijas viņš vai viņa nesaprot vai nesadzird.
Ko Jūs varat darīt:
       parunājiet ar savu tuvinieku par viņa dzirdes problēmām;
       iejūtīgi atgādiniet par šo problēmu katru reizi, kad viņam kaut ko “atstāstāt”vai atkārtojat;
      dodiet padomu apmeklēt tīmekļa vietnes, piemēram, www.labakasdzirdes.lv, lai vairāk uzzinātu par šo problēmu un rastu atbildes uz saviem jautājumiem;
       iesakiet ieplānot konsultāciju pie dzirdes speciālista un dodieties uz to kopā;
       atgādiniet, ka, apmeklējot dzirdes speciālistu, viņš vai viņa neko nezaudēs, bet, gluži otrādi, — daudz iegūs.

NEESIET PĀRSTEIGTS PAR PRETESTĪBU

Atšķirībā no redzes, pasliktinoties dzirdei, cilvēki nesākaktīvi rīkoties.Daudzi gaida piecus līdz septiņus gadus, pirms vēršas pēc palīdzības. Esiet gatavi pretestībai. 
  • Mans ģimenes ārsts pateiktu, ja man būtu radušās dzirdes izmaiņas!
NAV TAISNĪBA, jo mazāk nekā 20% ārstu medicīniskās apskates laikāpārbauda arī dzirdes izmaiņas.
  • Dzirdes aparāta nēsāšana padarīs manu dzirdes pasliktināšanos pamanāmu!
Mūsdienu dzirdes aparāti ir miniatūri, moderni un pat neredzami, un to nēsāšana būs mazāk pamanāma, jo Jūs vairs nelūgsiet atkārtot teikto, neatbildēsiet nevietā un reaģēsiet uz teikto.
  • Nelielas dzirdes izmaiņas — tā nav nelaime!
Patiesībā jaunākie pētījumi sasaista bez uzmanības atstātas dzirdes izmaiņas ar tādām problēmām kā stress, depresija, sociālā izolācija, paaugstināts personas drošības risks, daļējs darbaspēju zudums un vēl daudz ko citu.
Sīkāku informāciju par to, kā mēs dzirdam, noskaidrojiet pie dzirdes speciālista šeit.

VAI JŪS ZINĀJĀT?
 - Apmēram 250 000 Latvijas iedzīvotāju cieš no dažādas pakāpes dzirdes izmaiņām
 - 62,5 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju cieš no neatgriezeniskām dzirdes izmaiņām trokšņa ietekmes dēļ, bet 180 tūkstoši ir pakļauti bīstamai trokšņa ietekmei katru dienu.
 - Apmēram 31% cilvēku vecumā līdz 65 gadiem ir dzirdes izmaiņas, savu kārt 75 gadus sasniegušiem un vecākiem senioriem dzirdes izmaiņas ir 47–50% gadījumu
 - Tikai 1 no 5 cilvēkiem, kam dzirdes aparāts atvieglotu dzīvi, to reāli izmanto.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru