ceturtdiena, 2018. gada 17. maijs

KĀ SAGLABĀT DZIRDES VESELĪBU DAUDZU GADU GARUMĀ?


Profilakse ir labāka par ārstēšanu. Daudzos gadījumos dzirdes traucējumus var novērst.




6 VIENKARŠI LIKUMI:
1.      Izmantojiet ausu dzirdes aizsardzības līdzekļus no trokšņiem. Viss, kas ir skaļāks par 85 dB, irpārāk skaļi. Ja jūsu darbs ir saistīts ar paaugstinātu trokšņa līmeni, kas attiecas, piemēram, uzmetalurgiem, karavīriem, aviatoriem vai mūziķiem un DJ, vienmēr izmantojiet individuālos dzirdes aizsardzības līdzekļus (ausu aizbāžņus, digitālo aizsardzību). Ausu aizbāžņi ļauj Jūsu ausīm atpūsties.
Lielākai Jūsu dzirdes aizsardzībai vislabāk izmantojiet individuālos ausu aizbāžņus, kas ir ražoti pēc pasūtījuma pēc Jūsu auss maketa. Parasti tādus var izgatavot specializētajos dzirdes centros.
2.      Nepārspīlējiet ar austiņu lietošanu. Jebkuras austiņas var viegli izdot skaņu līdz 160 dB, kas divreiz pārsniedzskaņas slieksni, ko iesaka, lai aizsargātu dzirdi. Skaņa no austiņām nonāk tieši ausīs, ietekmējot neaizsargāto bungādiņu. Rezultātā mazinās dzirdes jutīguma slieksnis un ar laiku var rasties dzirdes problēmas.
3.      Uzturiet skaļumu pēc iespējas zemākā līmenī. Televizors, radio, mūzikas atskaņotājs automašīnā raida ne vien dzirdei patīkamas skaņas, bet mēdz būt arī par trokšņa avotu. Nevajadzētu pārspīlēt ar skaļumu, sevišķi automašīnā, kur skaņas sistēma cenšas „pārkliegt” motora rūkoņu. Tieši tas pats attiecas arī uz mūzikas klausīšanos caur austiņām skaļā vidē. 
4.      Centieties izvairīties no trokšņainām vietām. Tādām kā koncerti, bāri, diskotēkas, kā arī tādāmkafejnīcām un restorāniem, kur, lai komunicētu ar sarunu biedru, ir stipri jāpaceļ balss. Centieties neatrasties šādās iestādēs pārāk ilgi, un izvēlēties vietu tālāk no skaņas pastiprinātājiem.
5.      Savlaicīgi ārstējiet LOR-saslimšanas. Šis apgalvojums ir sevišķi aktuāls pirmsskolas vecuma bērniem, jo viņi ir sevišķi pakļauti ausu iekaisuma riskam. Ausu infekcijām visbiežāk ir bakteriāls raksturs, kam ir nepieciešama kompetenta un savlaicīga ārstēšana pie speciālista. Nenodarbojieties ar pašārstēšanos. Turklāt, dažas infekcijas saslimšanas, piemēram, garais klepus, masaliņas, parotīts (cūciņas) var izraisīt komplikācijas dzirdes traucējumu veidā.
6.      Izvairieties no svešķermeņu iekļūšanas ausīs. Kā arī saudzīgi tīriet ausis no sēra, kas ir sakrājies. Ārsti iesaka NEIZMANTOT vates kociņus, kuri ne vien neattīra auss eju no sēra, bet arī iestumj to dziļāk, paaugstinot ausu infekciju risku. Tā vietā mazgājiet ausis ar ūdeni.
Saudzējiet šo vērtīgo dāvanu – dzirdi!
👉 Ja jums ir šaubas par savu dzirdi, noteikti vērsieties pēc palīdzības pie dzirdes speciālistiem Rīgā pa tālr.: (+371) 205-502-86.

👉 Vai Jums ir nepieciešama profesionālā dzirdes aizsardzība? Vērsieties pie mums šeit, mēs jums palīdzēsim!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru