pirmdiena, 2019. gada 18. marts

Kas ir “normāla” dzirde?



Pēc definīcijas „normāla” dzirde ir tad, kad nav dzirdes pasliktināšanās. Taču jūs, iespējams, būsit pārsteigts, ja uzzināsit, kā izveidojās jēdziens „normāla” dzirde.

Lai saprastu, kas ir „normāla” dzirde, vispirms ir jāsaprot jēdziens „audiometriskā nulle”. Audiometriskā nulle ir minimālais noteiktas frekvences tīra toņa līmenis, ko var noteikt persona ar normālu dzirdi (tiek saukts arī par dzirdamības slieksni).

Lai noteiktu audiometrisko nulli, pētnieki 1933. gada starptautiskajā izstādē pārbaudīja tūkstošiem cilvēku. Pēc tam viņi izvēlējās vidējo no viszemākā līmeņa toņiem, ko dalībnieki varēja dzirdēt noteiktās frekvencēs. Šis rezultāts kļuva par standartu tam, ko dēvē par „normālu dzirdi”, un tam, ko sauc par dzirdes pasliktināšanos. Tad viņi izveidoja standartizētu formulu, kas ļauj noteikt, vai personai ir dzirdes izmaiņas.

Normāla dzirde patiesībā ir decibelu līmeņa diapazons no 0 dBHL (dzirdes līmenis decibelos), kas ir vienāds ar audiometrisko nulli, līdz 20 dBHL. Ja personas dzirdamības slieksnis ir no 0 dBHL līdz 20 dBHL, tad dzirde ir normālā diapazonā. Dzirdes pasliktināšanās tiek noteikta kā dzirdamības slieksnis jebkurā frekvencē, kas pārsniedz 20 dBHL.

Ir svarīgi atcerēties, ka dažām no pārbaudītajām frekvencēm rezultāti var būt normas robežās, taču citām frekvencēm var tikt konstatēta dzirdes pasliktināšanās.

Ja jums ir aizdomas, ka jūsu mīļotajam cilvēkam ir dzirdes izmaiņas, iesakām konsultēties ar mūsu dzirdes speciālistiem. Lai atrastu tādu jūsu apkaimē, zvaniet pa tālruni 205 502 86 vai rakstiet šeit, un mēs jums palīdzēsim.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru