trešdiena, 2017. gada 21. jūnijs

Noderīgi padomi labākai dzirdei svētku laikā

Svētki ir laiks, kad būt kopā ar draugiem un ģimeni. Lielos pasākumos smiekli un sarunas rada lielu troksni, tādēļ personām ar dzirdes traucējumiem ir grūtāksaprast un sekot līdzi sarunaiLūk, daži vienkārši ieteikumi, kas palīdzēs personām ar dzirdes traucējumiem un pārējiem viesiem izbaudīt svētkus!

Uzņemot viesus pie sevis mājās, ir svarīgi radīt ērtu vidi visiem, tostarp personām ar dzirdes traucējumiem.
  1. Izvēlieties apaļu vakariņu galdu. Apaļš galds ļaus personām ar dzirdes traucējumiem lasīt no lūpām un sekot līdzi sarunai, neatpaliekot un nelūdzot atkārtot garām palaisto. 
  2. Paredziet vairāk kā vienu telpu viesu uzņemšanai. Skaļi smiekli un runāšana vienlaicīgi personai ar dzirdes traucējumiem var apgrūtināt sekošanu līdzi sarunai.Sarunām divatā būtu piemērotāka mazāka, norobežotāka telpa tālāk prom no trokšņa avota. 
  3. Pieklusiniet mūziku. Mūzika var papildināt svētku atmosfēru, taču skaļa mūzika var arī traucēt un pasliktināt dzirdamību un spēju sarunāties.Pieklusināta mūzika un mēbeļu novietojums ar muguru pret skaļruņiem ļaus personām ar dzirdes traucējumiem koncentrēties uz sarunu ar pretimsēdošajiem.
  4. Neaizmirstiet par kārtīm un galda spēlēm! Galda un kāršu spēles ir lielisks veids, kā uzturēt ballītes garu, ļaujot vairākiem cilvēkiem iesaistīties kopīgā aktivitātē.
  5. Plastmasa vai papīrs. Izmantojiet vienreizlietojamos traukus un galda piederumus šķindošā porcelāna un sudraba piederumu vietā. 
Apmeklējot svētku pasākumu, ja jums ir dzirdes traucējumi, noderēs šie vienkāršie, neuzbāzīgie ieteikumi komunikācijas uzlabošanai ar pārējiem viesiem. Tie visi ir saistīti ar novietojumu.
  1. Atrodiet klusāku vietiņu. Sarunai divatā centieties atrast klusu vietu, kur mīkstas virsmas un pieklusināta mūzika palīdzēs labāk sadzirdēt, ko jūsu sarunu biedrs saka.
  2. Pareizi pozicionējiet savu ''ērto pusi''. Lielā grupā atrodiet vietu, kur redzat un jums ir acu kontakts ar vairumu cilvēku. Ja jums ir ''ērtā puse'', nosēdieties tā, lai vairums cilvēku būtu šajā pusē.
  3. Ņemiet vērā apgaismojumu. Sarunājieties ar viesiem labi apgaismotā vietā, lai nepieciešamības gadījumā varētu lasīt no lūpām un uztvert žestus.
  4. Izvēlieties vakariņu biedru. Pie vakariņu galda apsēdieties blakus personai, kuru jums ir visvieglāk sadzirdēt vai kura jums atstāsta iztrūkstošās sarunas daļas.
  5. Informējiet namatēvu vai namamāti iepriekš. Nebaidieties runāt ar namatēvu vai namamāti par savām vajadzībām – mūzikas pieklusināšanu vai norādēm uz klusāku vietu sarunai ar draugiem un ģimeni.
 👉 Klikšķiniet šeit, lai apskatītu ieteikumus, kā runāt ar tuvu cilvēku par dzirdes traucējumiem svētku laikā.

💛 Pierakstities šeit uz BEZMAKSAS konsultāciju ar vienu no mūsu labākiem dzirdes speciālistiem lai sāktu savu ceļojumu uz labāku dzirdi jau šodien! 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru